Къде се подват документите, необходими за регистрацията на фирма

Регистрацията на фирма е сравнително лесен и бърз процес, когато се извършва от компетентни лица и коства минимални усилия на собственика. Извършва от практикуващ адвокат, който изготвя необходимите документи и ги подава в Търговският регистър и регистър на ЮНЦЛ (юридическите лица с нестопанска цел), който е част от Агенцията по вписванията.

Как и къде се извършва регистрацията на фирма за данъчни цели

Данъчната регистрация на фирмите (юридическите лица; търговските дружества; стопанските дружества) се извършва служебно от НАП (Национална Агенция по приходите) или по конкретно от съответното териториално поделение на Агенцията на база данните от Търговският регистър. Това е моментът да направя уточнението, че от тук нататък най-честите взаимоотношения на управителя на фирмата с държавната администрация ще са не с кого да е, а с НАП, било то непосредствено или чрез неговият счетоводител. По-конкретно опосредствените връзки Управител – Счетоводител – НАП и обратно са много по-чести, отколкото непосредствените. Ето защо изборът на счетоводител е ключов, дори критичен за безпроблемните взаимоотношения на фирмата с държавната администрация. Особено като се има предвид честите динамики в основните данъчни закони и многото наредби.

Първи стъпки на собственика при регистрация на фирма

Като начало бъдещият собственик на фирмата трябва да определи основният предмета на дейност. С две думи – с какво ще търгува или произвежда. Тъй като може да се занимава със всякаква дейност незабранена от закона, основният предмет на дейност е важен относно класификацията на фирмата спрямо предметите на дейност, които са определени със съответните кодове в националният класификатор. На второ място трябва да измисли име на фирмата, както и да определи изписването на латиница.

Изготвяне на документи за регистрация на фирма

Всички необходими документи се изготвят от нас, но информативно ще ги опиша с няколко думи. Тъй като най-популярната и най-подходящата за повечето видове дейности форма на юридическото лице е дружеството с ограничена отговорност (ЕООД / ООД в зависимост дали дружеството ще е с един собственик или поне с двама собственици) ще се придържам към тази форма. Подходяща за малък и среден бизнес може да е и ЕТ (Едноличен Търговец). И при двата вида форми има плюсове и минуси в зависимост от конкретната дейност, за това ние консултираме безплатно нашите клиенти коя е най-подходящата форма на търговско дружество в зависимост от спецификата на дейността, необходимите активи, данъци, степен на отговорност, капитал и други малки подробности.

Необходими документи за регистрация на фирма

 Кои са необходимите документи, които се изготвят за подаване към Търговският регистър и допълнителни изисквания ще ви запозная в няколко реда.

На първо място се изготвя Учредителен акт ако дружеството (фирмата) се създава от едно лице или Дружествен договор, когато фирмата се създава от две или повече лица.

Учредителният акт или дружественият договор съдържат:

 Име на фирмата

Седалище и адрес на управление

Предмет на стопанската дейност на фирмата

Данни на учредителя или съдружниците

Размерът на капитала с който се регистрира дружеството (ако не е внесен целият капитал, в договорът се посочват срокът и условията при които ще бъде внесен. Срокът за довнасяне на капитала не може да бъде по-дълъг от две години от вписването на дружеството. Както следва капиталът на дружеството с ограничена отговорност (ЕООД/ООД) не може да бъде по-малък от 2 (два) лева.Размерът на един дял не може да бъде по малък от 1 (един) лев, тоест капиталът на дружеството може да се състои от минимум два дяла. С две думи сумата на дяловете трябва да е равна на размерът на капитала, а всеки един дял трябва да бъде кратен на 1 (едно).

Това означава, че в Учредителният акт или дружественият договор трябва да бъде посочен размерът на дяловете на едноличният собственик или на съдружниците с които участват в капитала. Малка подробност е че един дял може да бъде поет от повече от едно лице.

Управлението и начина на представителство.

Предимствата на съдружниците, ако са уговорени

Други права и задължения на съдружниците

Решение за назначение на Управител при ЕООД или решение на общото събрание за назначение на Управител при ООД

Обикновено при ЕООД управител е едноличният собственик на капитала, а при ООД един или повече лица от съдружниците, но може да е и физическо лице, което не е собственик на капитала и не притежава дялове в дружеството. Тъй като отношенията между собственика, респективно собствениците и Управителят или Управителите от една страна и дружеството от друга пораждат определени задължения във връзка с КСО (кодекс за социално осигуряване); ДОПК (Данъчно осигурителен процесуален кодекс) и КТ (Кодекс на труда) това ще е предмет на отделна статия.

Бележка за внесен капитал

Удостоверява, че е внесен установеният в закона (ТЗ) минимум от капитала. Това става чрез откриване на набирателна сметка в банка и внасяне на сумата на капитала в тази сметка. Това е едно от малкото преки ангажименти на Учредителя или Съдружниците в дружеството. Капиталът се внася в тази сметка в полза на дружеството. Във вносната бележка е посочено името на дружеството което ще бъде регистрирано, както и основанието за внасяне с името на дружеството, преди фирма с такова име реално да е регистрирана и да съществува. Ако регистрирате ООД с капитал по висок от 2 лева е необходимо да внесете поне 70% от размерът на капиталът посочен в дружественият договор и в протоколът от общото събрание.

Следва декларация по чл. 13 от ЗТР (Закон за търговският регистър) с която се декларира истинността на заявените обстоятелства.

Преминаваме към декларация по чл. 141 и чл. 142 от ТЗ.

На кратко чл. 141 от ТЗ урежда овластяването на управителя или управителите, като отношенията между дружеството и управителят се уреждат с договор за възлагане на управление. Договорът се сключва в писмена форма чрез лице, оправомощено от общото събрание или от едноличният собственик на капитала. Тъй като почти винаги едноличният собственик е и управител, той сключва договор между него и дружеството единствено когато ще е по ДУК (Договор за управление и контрол). Когато СОЛ (самоосигуряващо лице) не подписва договор между него и дружеството. Чл. 141 регламентира и кога възниква невъзможност дадено лице да бъде Управител на фирма. Това са случаите, когато това лице е обявено в несъстоятелност или лице което е било управител, член на управителен съвет или друг контролен орган на дружество, прекратено поради несъстоятелност, през последните две години, предхождащи датата на решението в която е обявена несъстоятелността, в случаите когато все още има неудовлетворени кредитори. (ал. 8)

Чл. 142 на кратко регламентира забрана за извършването на конкурентна дейност от Управителя без съгласието на дружеството. Управителят няма право, без съгласие на дружеството – ал. 1 т. 1 да извършва дейност, сходна с дейността на дружеството – ал. 2  

Образец на подписа – или така нареченият „СПЕСИМЕН“ Това е нотариално заверено съгласие на лицето с образец на подписът му, което се вписва в Търговският регистър, като Управител на дружеството(това е следващият документ) Споменавам този документ, тъй като е свързан с чл. 141 от ТЗ.

Учредителен протокол (за ЕООД) или Протокол от общото събрание на съдружниците (за ООД)

Протоколът съдържа дневният ред на учредителното събрание и взетите решения за създаване на дружество. В него се вписват данните на учредителя на дружеството, името на дружеството на български език, както и изписването на името на дружеството на латински. Предметът на дейност, собственикът на капитала, размерът на капитала, броят на дяловете на които е разпределен капиталът.Чия собственост са средствата формиращи капиталът и от кого ще се управлява дружеството. Тоест данни на Управителя. С този протокол реално се приема Учредителният акт.

Заявление по бразец А4 – това е основният документ. С него заявявате желанието си за регистрация на фирма. Към него се прилагат всички останали документи.

След като сте внесли капитала в набирателната сметка и имате налице вносната бележка се подписвате на всички описани документи както и на пълномощно, с което се упълномощава адвокат, който да Ви представлява пред Агенция по вписванията във връзка с регистрацията на съответната фирма.

Предимства за регистрация на фирма и счетоводни услуги при Нас

При нас цялата тази процедура е сведена до минимум усилия. Единственият ангажимент на собственика е откриване на набирателна сметка и внасяне на капитала, подписване на описаните по-горе документи и нотариална заверка на спесимена и пълномощното свързано със счетоводните услуги на новото дружество. Всички останали документи се подготвят от нас и се предоставят за подпис на собственика. Цялата процедура по регистрацията отнема между 2 и 3 дни. При нас ще получите и последващо професионално счетоводно обслужване, като Ви гарантираме спокойствитето, че счетоводството и финансовата стабилност на вашият бизнес е в сигурни ръце. Всеки наш клиент получава безплатно неограничен брой счетоводни и финансови консултации, счетоводен анализ, навременна информация за рискове, данъчни консултации, оптимизации на разходи и приходи.